utorak, 5. lipnja 2018.

Nožasti osigurači

Nožasti osigurači tipa N se upotrebljavaju na onim mjestima u električnoj mreži gdje se po proračunu očekuje velika snaga krakog spoja pa ugrađeni osigurači moraju imati veliku prekidnu moć. Sastoje se iz:
-          osnove ili podnožja
-          topljivog umetka ili patrone
U pribor spade izolaciona ručka koja služi za umetanje tj. zamjenu topljivog umetka.
*Osnove (podnožja) mogu biti dodatno opremljene s odgovarajućim pomoćnim kontatkom (prigrađena mikrosklopka), dok su ulošci osigurača opremljeni udaračem, koji u trenutku pregaranja uloška aktivira mikrosklopku. Koriste se kad je potrebna daljinska signalizacija pregaranja uloška osigurača ili tropolno isklapanje, što doprinosi sprečavanju jednofaznog rada trofaznog motora i drugih trošila. Pomoćni kontakt također signalizira da li je umetak u osnovi osigurača ili ne.
NV topljivi umetci se upotrebljavaju kao najpouzdanija a ekonomična zaštita kablovskih i instalacionih vodova od manji preopterećenja i  velikih kratkospojnih struja.
Tijelo topljivog umetka je od kvalitetnog steatite, izuzetno otpornog na temperature preopterećenja. Kontaktni noževi su od bakra zaštićeni slojem srebra ili nikla. U unutrašnjosti keramičkog tijela smješten je bakarni topljivi element koji je tačkasto zavaren na dva kontaktna noža. Prostor oko topljivog elementa popunjaje kvarcni pijesak.
NV osigurači izrađuju se u više veličina podnožja. Podnožje se sastoji od temeljne izolacione ploče sa kontaktnim viljuškama i priključnim stezaljkama.

Osigurači tipa N imaju svostva velike prekidne moći (preko 100 kA), namjenjeni su prekidanju velikih struja pri preopterećenju ili kod kratkog spoja pa se često zovu i niskonaponski visokoučinski osigurači (NV osigurači). Najčešća upotreba ovih osigurača je u industrijskim i distributivnim mrežama.


Nema komentara:

Objavi komentar

Bijelo Dugme AKORDI